ÅOP

Når en bank tilbyder et lån til en kunde har banken og kunden to forskellige interesser. Kunden vil gerne have et billigt lån og banken vil gerne sælge et dyrt lån.

Banken kan får sit lån til at se billigt ud ved kun at opgive den nominelle rente, der jo er en lavere rente end den man i praksis betaler (den effektive). Har man gået på HHX har man dog lært om effektiv rente og derfor kan man nemt gennemskue hvad man rent faktisk kommer til at betale.

Ønsker en bank at tilbyde et lån med en lav rente kan banken i stedet tjene pengene ved at pålægge lånet gebyrer. Kombinationen af gebyrer og forskellige måder at opgøre renter gør det meget svært for almindelige mennesker (selv matematiklærer hr. Benjamin) at vurdere, hvad et lån rent faktisk koster.

For at gøre prisen på lån mere tydelig har man indført ÅOP, som står for "Årlige Omkostninger i Procent". ÅOP er kort fortalt alle de udgifter (renter, gebyer, osv.) der er forbundet med lånet konverteret til en samlet årlig rente. ÅOP bliver ofte betegnet som "kiloprisen på lån", da man kan bruge det til at sammenligne prisen på lån som er bygget forskelligt op (sålænge løbetiden er den samme).

ÅOP beregnes pr. definition ved at løse følgende ligning ($$X$$ er ÅOP):

ÅOP

Det er lige en tand for meget at gå i detaljer med hvad ligningen viser, så har vi brug for at finde ÅOP er vi nødt til at google os frem til en ÅOP beregner. Skulle du alligevel være nysgerrig kan jeg afsløre at ligningen definerer ÅOP som den årlige rente der gør nutidsværdien af det man får, lig med nutidsværdien af det man betaler (ydelser, renter osv). Du kan læse mere her.

ÅOP og løbetiden

Da ÅOP er et udtryk for en årlig rente får løbetiden en afgørende betydning. Bankerne skal tjene penge på deres lån, og hvis et lån løber over nogle få dage, skal der en høj årlig rente til, før at banken kan få dækket de omkostninger, banken har i forbindelse med lånet. Derfor vil et lån med en kort løbetid have en høj ÅOP.

Øvelse 1

📌
Gå på nettet og find tre forskellige lån og sammenlign deres ÅOP og effektive rente (hvis du kan finde den). Er de dyre eller billige lån?

Vi snakker om det i klassen.

Øvelse 2

📌

Diskuter indholdet af denne artikel

Hvordan synes du Jens-Ole Kyhl Klitgaard klarer sig i interviewet?

Lad os snakke om det i klassen.