Tretrinsreglen
Indtil videre har vi lært at man kan differentiere funktioner ved at slå op i tabeller (regneregler) eller bruge computer. Nu skal vi se hvordan man kan regne differentialkvotienter uden at bruge tabel eller computer.
Vi husker definitionen af differentialkvotienten:
Definition 1
Lad $$f(x)$$ være en funktion. Hvis grænseværdien $$$\lim_{\Delta x\rightarrow 0}\frac{f(x+\Delta x)-f(x)}{\Delta x}$$$ eksisterer for alle $$x\in\textrm{Dm}(f)$$ siges $$f(x)$$ at være differentialbel. Differentialkvotienten $$f'(x)$$ er da givet ved:
$$$f'(x)=\lim_{\Delta x\rightarrow 0}\frac{f(x+\Delta x)-f(x)}{\Delta x}$$$
Har vi en differentiabel funktion kan vi altså ifølge definition 1 bestemme differentialkvotienten med følgende udtryk: $$$f'(x)=\lim_{\Delta x\rightarrow 0}\frac{f(x+\Delta x)-f(x)}{\Delta x}.$$$ Det er lidt af en mundfuld og derfor deler vi det op i tre mindre dele. Det bliver til tretrinsreglen:
Tretrinsreglen
Lad $$f(x)$$ være en differentialbel funktion. Man finder differentialkvotienten ved følgende process:
-
Opskriv differenskvotienten (sekantens hældning): $$$\frac{f(x+\Delta x)-f(x)}{\Delta x}$$$
-
Reducer differenskvotienten så meget som du kan.
-
Bestem grænseværdien af differenskvotienten: $$$f'(x)=\lim_{\Delta x\rightarrow 0}\frac{f(x+\Delta x)-f(x)}{\Delta x}$$$
Vi regner et eksempel
Eksempel 1
Vi vil bestemme differentialkvotienten for funktionen $$f(x)=x^2$$.
-
Vi skal først opskrive differenskvotienten: $$$\frac{f(x+\Delta x)-f(x)}{\Delta x}.$$$ Da $$f(x)=x^2$$ bliver dette til $$$\frac{(x+\Delta x)^2-x^2}{\Delta x}$$$
-
Vi skal nu reducere. Vi husker vores kvadratsætninger og får: $$$\frac{x^2+2x\Delta x+(\Delta x)^2-x^2}{\Delta x}.$$$ Vi ser at $$x^2$$'erne i tælleren går ud: $$$\frac{2x\Delta x+(\Delta x)^2}{\Delta x},$$$ og da $$\Delta x$$ optræder i alle led i tæller og nævner kan vi forkorte brøken med $$\Delta x$$: $$$ 2x+\Delta x,$$$ og vi kan ikke reducere den mere.
-
Vi skal nu finde grænseværdien: $$$\lim_{\Delta x\rightarrow 0} (2x+\Delta x).$$$ Vi forstiller os at $$\Delta x$$ bliver uendelig småt, hvad er der så tilbage? Det må være $$2x$$. Altså er $$$f'(x)=2x.$$$
I forrige afsnit undersøgte vi funktionen $$f(x)=x^2$$, og ved at tegne tangenter så vi at tangentens hældning altid var det dobbelte af den tilhørende $$x$$-værdi så derfor måtte $$f'(x)=2x$$. Vi vil nu bruge tretrinsreglen til at vise at dette virkelig er rigtigt.
Øvelse 1
Benyt tretrinsreglen til at finde $$f'(x)$$ når $$f(x)=-x^2$$
$$f'(x)=-2x$$
Øvelse 2
Benyt tretrinsreglen til at finde $$f'(x)$$ når $$f(x)=x^2+1$$
$$f'(x)=2x$$
Øvelse 3
Benyt tretrinsreglen til at finde $$f'(x)$$ når $$f(x)=2x^2$$
$$f'(x)=4x$$
Øvelse 4
Benyt tretrinsreglen til at finde $$f'(x)$$ når $$f(x)=2x+1$$
$$f'(x)=2$$
Øvelse 5
Benyt tretrinsreglen til at finde $$f'(x)$$ når $$f(x)=0$$
$$f'(x)=0$$